lördag 12 maj 2012

Basinkomst avfärdas för lätt

Varje gång man börjar diskutera basinkomst så brukar man väldigt tidigt bli avfärdad med "Det funkar ju inte. Ingen skulle ju arbeta om man fick pengar för att inte arbeta. Och om ingen arbetar så får man ju inte in några skattepengar, så då skulle ju staten bli bankrutt". Du kanske precis har tänkt tanken själv. Då vill jag bara säga att du troligen har en ofullständig eller felaktig bild av hur en basinkomst skulle utformas.

"Ingen skulle ju arbeta om man fick pengar för att inte arbeta"

Den här åsikten grundar sig antagligen på att man tror att basinkomst endast ska betalas ut till dem som inte har några inkomster från t ex lön. Detta är helt fel. Basinkomst betalas ut till alla. Oavsett om du jobbar, pluggar, är arbetslös, har semester, tjänstledigt, är sjukskriven eller vill titulera dig pensionär eller sjukpensionär. Framför allt så måste man inse att den betalas ut till alla som jobbar också. På så vis blir det alltid lönt att jobba och tjäna pengar, för man får alltid behålla sin basinkomst ändå och det som blir kvar efter skatt är ren vinst. Hur många skulle välja att gå hemma och leva på ett existensminimum-belopp när man kan jobba  och få mer pengar att höja sin levnadsstandard med?

"Om ingen arbetar så får man ju inte in några skattepengar"

Denna åsikt grundar sig antagligen på en felaktig bild på hur i alla fall jag ser på hur basinkomst-systemet borde utformas. Jag anser att en basinkomst inte ska vara ett fast belopp bestämt av någon riksdag. Istället ska det utformas så att en först och främst ska statens viktigaste uppgifter, såsom rättsväsende, utbildning, vård få pengar till sitt och sedan tillfaller det som blir över till basinkomst. På så vis blir det självreglerande. Visst kan folk välja att jobba mindre om de får en basinkomst utöver sin vanliga lön, speciellt i början vid införandet av basinkomst. Detta är ett övergående problem. När många väljer att dra ner på arbetet så skapas möjligheter för t ex arbetslösa att få jobb. Blir det ändå så att ekonomin skulle krympa så kommer det snart att märkas i allas plånböcker för basinkomsten kommer att minska snabbar än ekonomin i sin helhet ("först och främst alla nödvändiga utgifter, sedan resten till basinkomst"). Detta skapar snart en vilja att få folk att börja jobba mer igen för att få in mer pengar. Till slut kommer vi på något sätt att hitta ett jämvikts-läge där alla jobbar så mycket de tycker att det är värt.

"Staten skulle bli bankrutt"

Eftersom basinkomstens storlek grundar sig på skatteintäkterna så kommer man aldrig att låna för att kunna betala ut basinkomsten. Därför kommer heller aldrig staten att bli bankrutt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar